Program for 2020

Her og i Skærum-nyt vil detaljerne om vores arrangementer løbende blive opdateret. Nærmere detaljer følger løbende. Vores arrangementer er åbne for alle.

Ændringer kan forekomme.

 

Betaling kan indbetales på reg. 8117 konto 0002860907. Angiv venligst titlen på foredraget og dit navn.

 

 

Støtteforeningens årmøde og generalforsamling er aflyst søndag den 26 april. En ny dato vil blive meldt ud, når Corona-krisen er overstået.

FOLKEUNIVERSITETSCENTERET SKÆRUM MØLLE ÅBNER IGEN. 

Efter Sankt hans åbner Folkeuniversitetscenteret igen. Det sker fredag d.26 juni kl.16 med besøg af livskunstneren, gøgleren, miljøaktivisten, billedkunstneren og skuespilleren Jytte Abildstrøm.

I to timer vil vi samles under overskriften miljøet og mig. Det betyder at der sættes fokus på et af tidens vigtigste problemer og det understreges at det gælder hvert enkelt menneske. Men det er også fortællingen om den rolle det har spillet i Jytte Abildstrøms liv, hvor hun har været meget konsekvent i sine holdninger til økologi, dels konkret med vedvarende energi, komposttoilet masseovn, solfangere, økobofællesskaber m.m. Og del ved etableringen af Byøkologisk Forum for at viderebringe erfaringer vedr. bæredygtighed.

Jytte Abildstrøm lægger vægt på oplysning og inspiration. Eet af hendes mangfoldige foredrag har overskriften Lykken ligger ikke nødvendigvis for enden af en lang flyrejse! For at eksemplificere behovet for at genopdage en platform om Hvorfor vi er til! Om at de små glæder ofte er de store og at vi måske nu har mulighed for at stå over for fællesskabets renæssance! 
Jytte Abildstrøm var teaterdirektør for Riddersalen fra 1970 og har arbejdet både med dukketeater og børneteater og været en del af Flyvende Farmor. Hun er vild med engle og ridder af Dannebrog.
Folkeuniversitetscenteret glæder sig meget til med denne begivenhed igen at kunne åbne for arrangementer. Vi tror Jytte Abildstrøms foredrag vil medføre energi og lyst til atter at mødes. Foredraget vil foregå i den store lade hvor der er rigelig plads og mulighed for god afstand. Der er tilmelding så vi har styr på antallet. 

Pris pr foredrag 50 kr

Tilmelding pr mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller telefon 97481322


Kommende arrangementer begynder d.10 august. Program vil foreligge 26 juni.


 

“Når du ser et stjerneskud... En stjerneaften med cellomusik  på Folkeuniversitetscenteret d. 10 august kl 20-22.  

Snart  slutter de lyse nætter* og der begynder at blive mere nattemørke. August måneds store astronomiske begivenhed er meteorsværmen Perseiderne som passerer nattehimlen og kan opleves som et stort opbud af stjerneskud.Fænomenet kaldes også Sct. Laurentii tårer, opkaldt efter Skt Laurentius, der ifølge legenden græd over pave Sixtus 2's  martyrdød. Laurentius  fødtes o.230 i Toledo i Spanien og døde i Rom netop lo august.

Ønsker man sig det rigtige når man ser et stjerneskud, så går det altid i opfyldelse, siger centerets himmelekspert Ole  J  Knudsen fra Århus Universitet. Han har et forslag til et ønske som altid går i opfyldelse! Han fortæller denne aften om stjerneskud og i særdeleshed om Skt Laurentii tårer. Hvis vejret er til det vil vi prøve at føje på nogle af stjerneskuddet på den lyse sommerhimmel. Under alle é lover Ole Knudsen at deltagerne skal få lov at se og røre ved et rigtigt stjerneskud.

Denne aften skal vi også møde årets vinder af P2 s ildsjælepris, nemlig cellisten Ida Riegels som gennem de seneste år har etableret sig som cyklende cellist med turneer op gennem Europa og i Danmark. Hun har celloen på ryggen i en rød kasse og hun har iøvrigt selv bygget instrumentet. På stjerneaftenen d. 10 august fortæller Ida om dette og spiller iørefaldende cellomusik som akkompagnement til stjernehimlen. Musikken udkommer også i år på hendes debut cd.

Det Byzantiske Rige, lørdag d. 15. august

Byzans, også kendt som "Det Østromerske Rige", havde det kristne Europas største by, Konstantinopel, som hovedstad og kulturelt centrum. Byzans spredte sin indflydelse ud over hele Europa. Den byzantinske periode er navnet på en bestemt historisk tid, 330-1453 e.Kr. Over 100 år varede dette rige, før det i år 1453 bukkede under for tyrkernes angreb. Hvad betød dette rige for Europa dengang - og i dag? og hvorfor var det så sejlivet? Måske skyldes det, at det byzantinske er viljen til at tænke musik, ord og billeder sammen. Det byzantinske giver plads til tingenes betydning og er stærkt optaget af forholdet mellem ting, sted og ånd. Vi prøver med dette arrangement at sætte ord på musikken, teologien og kunsten i Byzans.

 

Byzans i poesi og lyd, lørdag d. 15. august kl. 10-12

En stor arv fra Byzans er de tusinder af hymner, som stadig synges i ortodokse kirker i dag. I foredraget vil jeg først, kort introducere det byzantinske riges historie og litterære produktion, for herefter at stille skarpt på hymnerne og kirkemusikken. En poet vil i særlig grad træde frem, nemlig hymnedigteren Romanos, som skrev dramatiske hymner til kirkeårets store fester i 500-tallet. Han regnes af mange for en af de største græske digtere i den byzantinske periode. Musikken fra den tid har vi ikke, men fra 1100-tallet findes en slags nodeskrift, som kan rekonstrueres. Vi skal høre eksempler på byzantinske hymner i rekonstruktion og på den måde få en fornemmelse af, hvordan musikken lød i Byzans.

V/ Uffe Holmsgaard Eriksen, postdoc, Syddansk Universitet

Min byzantinske notesbog, lørdag d. 15. august kl. 13-15

Bogen "Min Byzantinske Notesbog" er litterære betragtninger over det byzantinske. Han skriver ud fra den personlige oplevelse og med de virkemidler, som tilgodeser det personlige, prosadigtet, epifanien og essayet. Det byzantinske giver plads til tingenes betydning og er stærkt optaget af forholdet mellem ting, sted og ånd.

V/ Biskop Elof Westergaard.

Byzans, silkens rige, kunst og kunsthåndværk, lørdag d. 15. august kl. 15.30-17

Dagmarkorset kender vi i Danmark som en typisk dåbs- og konfirmationsgave til piger. Det oprindelige kors, der blev fundet i Sct. Bendts Kirke i Ringsted er et smukt eksempel på byzantinsk emaljearbejde fra 1000-årene. Et andet eksempel på byzantinsk kunst er Ørnetæppet fra Knud den Helliges helgenskrin i Odense Domkirke. Tæppet er også et eksempel på byzantinsk silkevævning. Vikingerne havde kontakt til Miklagård, som er Konstantinopel, Byzantiners hovedstad. Silke var forbundet med prestige, og det går tilbage til den byzantinske kejser Justinian (År.527-565), der brugte silke til at fremhæve sin magt. Byzans bevarede de efterfølgende 600 år monopolet på at fremstille silke i Europa.

V/ Anne Hedeager Krag, mag.art., arkæolog og tekstilforsker, sekretær i Den Danske Nationalkomite for Byzantinske Studier.

Pris pr foredrag 50k

Frokost og kaffe for 100 kr. kan bestilles

Tilmelding pr mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller telefon 97481322.

Dato:

Mandag d.11-06-2018, kl 14.00-17.00

Tilmelding til arrangementerne på telefon 97481322 eller

mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pris: kr. 50kr.