Udstillinger

RUNDVISNING FOR GRUPPER PÅ MIN. 10 PERSONER KAN ARRANGERES

Flere af bygningerne på Skærum Mølle er i dag omdannet til museum, hvor der er flere forskellige udstillinger. Man finder bl.a. Teglværkets lille smedje og “Den gamle Brugs.

På Skærum Mølle ligger også Per Kirkeby-huset med den karakteristiske kuppel. Også kaldet huset for sten og stjerner da bygningen danner ramme for amatørgeologen Carlo Møllers omfattende stensamling doneret til Folkeuniversitetscenteret i midten af 1980érne, og den karakteristiske kuppel er tænkt som observarorium. Bygningen er et markant varetegn i området.

Udstillingerne er åbne for besøgende ved henvendelse på kontoret og en rundvisning på Skærum Mølle kan arrangeres for GRUPPER ved henvendelse samme sted eller forespørgsel pr. e-mail: adm@folkeuniversitetscenteret.dk

Den gamle Brugs

Den gamle Brugs indefra
Den Gamle Brugs

At gå ved Skærum Mølle er sine steder en tur tilbage i tiden. Ikke mindst i gårdens tidligere hønsehus, hvor besøgende med få skridt bliver hensat til livet for omkring 100 år siden. Her er indrettet en udstilling med inventar og varelager – hovedsagelig fra brugsforeningernes første år omkring 1910-15. Inventar og varer er indsamlet fra mange forskellige brugsforeningers butikker, heraf flere i Vestjylland.

Den gamle smedje – et velkomstcenter

I Skærum Mølles gamle smedje ligger Velkomstcenteret for både Skærum Mølle og UNESCO Geopark Vestjylland. Den lille bygning er fra 1875 og i 1985 blev der oprettet et lille teglværksmuseum , som i dag er nedlagt til fordel for Velkomscenteret.

Det er også i dette velkomstcenter at lakseruten begynder. Lakseruten er en læringsrute om laksens liv målrettet børn og ruten er gratis at benytte.

   

  Teglværksmuseet
  Teglværksmuseet

  Huset for sten og stjerner

  Per Kirkeby-huset

  I den tidligere smedje blev der i 1985 oprettet et lille teglværksmuseum. Her fortælles om teglværks-virksomheden på Skærum Mølle, der i første halvdel af 1900-tallet var blandt landets mest avancerede.
  Huset for sten og stjerner - Per Kirkeby huset

  Per Kirkeby

  Læs Per Kirkebys biografi 1938 – 2018

  Per Kirkeby-huset, også kaldet Huset for Sten og Stjerner er en arkitektonisk bemærkelsesværdig bygning, der opført af en af landets højt agtede kunstnere, Per Kirkeby, som en hyldest til lægmandsforskningen (Kilde: 99 Værdier – Kulturkanon for Holstebro Kommune).

  Per Kirkeby-Huset er opført i 1996 på Skærum Mølles gamle teglværksgrund, og er en teglstensskulptur med en karakterisk kuppel.

  Bygningen er konstrueret med det formål at fungere som ramme for amatørgeologen Carlo Møllers omfattende stensamling, der blev doneret til Skærum Mølle i midten af 1980’erne.

  Per Kirkeby-huset fungerer også som observatorium, og er i dag et markant vartegn i området. Den rummer en betydelig mineralogisk samling, og er forsynet med en kuppel for astronomisk observation.

  Igennem hele sin karriere har kunstneren Per Kirkeby skrevet, modelleret og filmet, når pladsen på lærredet blev for trang, så da Folkeuniversitetcenteret Skærum Mølle bad ham tegne “Huset for sten og stjerner”, var tankerne ved at gå op i en højere enhed. Per Kirkeby er oprindeligt uddannet geolog, og havde på dette tidspunkt allerede skabt sine første murstensskulpturer; derfor virkede det logisk, at lade ham designe en bygning, der udover et observatorium også skulle rumme den mineralogiske samling af sten. Resultatet er en funktionel skulptur, der af nogen bliver beundrende omtalt, mens andre skrubber den over tagryggen med hårde ord (Kilde: 99 Værdier – Kulturkanon for Holstebro Kommune).

  I hovedbygningen

  er det gamle køkken bevaret, som ligger ved siden af den hyggelige pejsestue. Her serveres morgenmad til stedets overnattende gæster, eller frokost og kaffeselskaber hygger sig også i det gamle hovedhus’ pejsestue.

  Det gamle køkken1

  Det gamle køkken i hovedbygningen

  Frokost i det gamle køkken

  Frokostanretning i det gamle køkken i hovedbygningen

  Andre arrangementer→