Udstillinger

RUNDVISNING FOR GRUPPER PÅ MIN. 10 PERSONER KAN ARRANGERES

Henvendelse på tlf.: +45 9748 1322

Flere af bygningerne på Skærum Mølle er i dag omdannet til museum, hvor der er flere forskellige udstillinger. Man finder bl.a. “Velkomsthuset” i den gamle smedje, Geopark UNESCO Global Vestjyllands udstilling i Per Kirkebyhuset og “Den gamle Brugs”, hvor sidstnævnte er indrettet i det gamle hønsehus.

I velkomsthuset møder du både Skærum Mølles historie, Geopark UNESCO Global Vestjylland og begyndelsen på Lakseruten for børn, der er ca. 1 km lang med poster undervejs.

Per Kirkeby-huset med den karakteristiske kuppel, der oprindelig var tænkt som observatorium er også, udover at være et markant varetegn for området, et flot udstillingsrum for spændende formidling fra Geopark UNESCO Global Vestjylland.

Udstillingerne er åbne for besøgende ved henvendelse på kontoret og en rundvisning på Skærum Mølle kan arrangeres for GRUPPER ved henvendelse samme sted eller forespørgsel pr. e-mail: adm@folkeuniversitetscenteret.dk eller tlf.: 97481322.

 

Udstillingerne er åbne fra kl. 08.00 – 17.00

Den gamle smedje – “Velkomsthuset”

I Skærum Mølles gamle smedje ligger Velkomsthuset for både Skærum Mølle og Geopark UNESCO  GlobalVestjylland. Den lille bygning er fra 1875 og i 1985 blev der oprettet et lille teglværksmuseum , som i dag er midlertidigt nedlagt til fordel for Velkomsthuset med formidling om både natur og historie.

Det er også i Velkomsthuset at lakseruten begynder. Lakseruten er en spændende og sjov læringsrute om laksens liv målrettet børn. Ruten er gratis at benytte og har en længde på ca. 1 km med sjove poster undervejs. Lakseruten er arrangeret af Geopark UNESCO Global Vestjylland.

Velkomsthuset er åbent for besøgende fra kl. 08.00-17.00 

Teglværksmuseet
Teglværksmuseet

Huset for sten og stjerner

Per Kirkeby-huset

I den tidligere smedje blev der i 1985 oprettet et lille teglværksmuseum. Her fortælles om teglværks-virksomheden på Skærum Mølle, der i første halvdel af 1900-tallet var blandt landets mest avancerede.
Huset for sten og stjerner - Per Kirkeby huset

Per Kirkeby

Læs Per Kirkebys biografi 1938 – 2018

Per Kirkeby-huset, også kaldet Huset for Sten og Stjerner er en arkitektonisk bemærkelsesværdig bygning, der opført af en af landets højt agtede kunstnere, Per Kirkeby, som en hyldest til lægmandsforskningen (Kilde: 99 Værdier – Kulturkanon for Holstebro Kommune).

Per Kirkeby-Huset er opført i 1996 på Skærum Mølles gamle teglværksgrund, og er en teglstensskulptur med en karakterisk kuppel.

Kuppelen på Per Kirkeby-huset var påtænkt at fungere som observatorium, hvortil Skærum Mølle endnu ikke har erhvervet det rigtige udstyr til astronomisk overvågning, men kuppelen er også et markant varetegn i området.

Igennem hele sin karriere har kunstneren Per Kirkeby skrevet, modelleret og filmet, når pladsen på lærredet blev for trang, så da Folkeuniversitetcenteret Skærum Mølle bad ham tegne “Huset for sten og stjerner”, var tankerne ved at gå op i en højere enhed. Resultatet er en funktionel skulptur, der af nogen bliver beundrende omtalt, mens andre skrubber den over tagryggen med hårde ord. (Kilde: 99 Værdier – Kulturkanon for Holstebro Kommune).

I dag rummer det enestående rum i Per Kirkeby huset spændende formidling fra Geopark UNESCO Global Vestjylland.

I hovedbygningen

er det gamle køkken bevaret, som ligger ved siden af den hyggelige pejsestue. I Pejsestuen serveres morgenmad til stedets overnattende gæster, eller frokost- og kaffeselskaber hygger sig også i det gamle hovedhus’ pejsestue.

Det gamle køkken1

Det gamle køkken i hovedbygningen

Frokost i det gamle køkken

Frokostanretning i det gamle køkken i hovedbygningen

Den gamle Brugs

Den gamle Brugs indefra
Den Gamle Brugs

At gå ved Skærum Mølle er sine steder en tur tilbage i tiden. Ikke mindst i gårdens tidligere hønsehus, hvor besøgende med få skridt bliver hensat til livet for omkring 100 år siden. Her er indrettet en udstilling med inventar og varelager – hovedsagelig fra brugsforeningernes første år omkring 1910-15. Inventar og varer er indsamlet fra mange forskellige brugsforeningers butikker, heraf flere i Vestjylland.

Andre arrangementer→