Udstillinger

RUNDVISNING FOR GRUPPER PÅ MIN. 10 PERSONER KAN ARRANGERES

Henvendelse på tlf.: +45 9748 1322

Flere af bygningerne på Skærum Mølle er i dag omdannet til museum, hvor der er flere forskellige udstillinger. Man finder bl.a. “Velkomsthuset” i den gamle smedje, UNESCO Global Geopark Vestjyllands udstilling i Per Kirkebyhuset og “Den gamle Brugs”, hvor sidstnævnte er indrettet i det gamle hønsehus.

I velkomsthuset møder du både Skærum Mølles historie, UNESCO Global Geopark Vestjylland og begyndelsen på Lakseruten for børn, der er ca. 1 km lang med poster undervejs (udarbejdet af Geopark Vestjylland).

Per Kirkeby-huset med den karakteristiske kuppel, der oprindelig var tænkt som observatorium er også, udover at være et markant varetegn for området, et flot udstillingsrum for spændende formidling fra UNESCO Global Geopark Vestjylland.

Har du spørgsmål til rundvisning for GRUPPER omhandlende Skærum Mølles historie og bygningerne kan du kontakte os via e-mail adm@folkeuniversitetscenteret.dk, eller på tlf.: 97481322.

 

Udstillingerne er åbne fra kl. 08.00 – 17.00

Velkomsthuset og Stenhuset har gratis adgang for alle besøgende i åbningstiden.

Den gamle smedje – “Velkomsthuset”

I Skærum Mølles gamle smedje ligger Velkomsthuset for både Skærum Mølle og UNESCO  Global Geopark Vestjylland. Den lille bygning er fra 1875 og i 1985 blev der oprettet et lille teglværksmuseum, som i dag er midlertidigt nedlagt til fordel for Velkomsthuset med formidling om både natur og historie.

Det er også i Velkomsthuset at lakseruten begynder. Lakseruten er en spændende og sjov læringsrute om laksens liv målrettet børn. Ruten er gratis at benytte og har en længde på ca. 1 km med sjove poster undervejs. Lakseruten er arrangeret af UNESCO Global Geopark Vestjylland.

Velkomsthuset og Per Kirkebyhuset har gratis adgang for besøgende fra kl. 08.00-17.00. 

Teglværksmuseet
Teglværksmuseet

Per Kirkeby-huset

Stenhuset

I den tidligere smedje blev der i 1985 oprettet et lille teglværksmuseum. Her fortælles om teglværks-virksomheden på Skærum Mølle, der i første halvdel af 1900-tallet var blandt landets mest avancerede.
Huset for sten og stjerner - Per Kirkeby huset

Per Kirkeby

Læs Per Kirkebys biografi 1938 – 2018

Per Kirkeby-huset, også kaldet Stenhuset er en arkitektonisk bemærkelsesværdig bygning, der opført af en af landets højt agtede kunstnere, Per Kirkeby, som en hyldest til lægmandsforskningen (Kilde: 99 Værdier – Kulturkanon for Holstebro Kommune).

Per Kirkeby-Huset er opført i 1996 på Skærum Mølles gamle teglværksgrund, og er en teglstensskulptur med en karakterisk kuppel.

Per Kirkeby-huset med den karakteristiske kuppel, der oprindelig var tænkt som observatorium er også, udover at være et markant varetegn for området, et flot udstillingsrum for spændende formidling fra UNESCO Global Geopark Vestjylland.

Igennem hele sin karriere har kunstneren Per Kirkeby skrevet, modelleret og filmet, når pladsen på lærredet blev for trang, så da Folkeuniversitetcenteret Skærum Mølle bad ham tegne “Huset for sten og stjerner”, var tankerne ved at gå op i en højere enhed. Resultatet er en funktionel skulptur, der af nogen bliver beundrende omtalt, mens andre skrubber den over tagryggen med hårde ord. (Kilde: 99 Værdier – Kulturkanon for Holstebro Kommune).

Det er gratis at besøge Stenhuset og se Geopark UNESCO Global Vestjyllands spændende formidling, ligsom lakseruten for børn, der har sit udgangspunkt i Velkomsthuset, også er gratis.

I hovedbygningen

Hovedbygningen “Det hvide hus”, bygget i 1865 af Etatsråd A.E.M. Tang (ejer af Nr. Vosborg) har bibeholdt det gamle køkken fra ca. 1945, som ligger ved siden af den hyggelige pejsestue. I Pejsestuen serveres morgenmad til stedets overnattende gæster, eller frokost- og kaffeselskaber hygger sig også i det gamle hovedhus’ pejsestue.

Det gamle køkken1

Det gamle køkken i hovedbygningen

Frokost i det gamle køkken

Frokostanretning i det gamle køkken i hovedbygningen

Den gamle Brugs

Den gamle Brugs indefra
Den Gamle Brugs

At gå ved Skærum Mølle er sine steder en tur tilbage i tiden. Ikke mindst i gårdens tidligere hønsehus, hvor besøgende med få skridt bliver hensat til livet for omkring 100 år siden. Her er indrettet en udstilling med inventar og varelager – hovedsagelig fra brugsforeningernes første år omkring 1910-15. Inventar og varer er indsamlet fra mange forskellige brugsforeningers butikker, heraf flere i Vestjylland.