Ny storkerede på Skærum Mølle

Skrevet af admin

Bed and Breakfast. Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle — et udviklingscenter for folkelig og åben universitetsundervisning. De smukke bygninger på Skærum Mølle danner rammen om Folkeuniversitetscenterets virksomhed. Alle er velkomne til at deltage i foredrag, seminarer og ekskursioner, hvor videnskabsfolk og andre med specialviden præsenterer deres arbejde og resultater.

22. april 2021

Ny storkerede på Skærum Mølle

I de “gamle dage” kom storkeparret og boede i Vemb og nu får de igen muligheden for, at “finde hjem” til den nye storkerede.

Den 13. april 2021 blev der med store maskiner opsat en ny storkerede i vådområdet ved Skærum Mølle.

Inde fra Møllens hyggelige kontor hos Gudrun Aspel kan man se storkereden og følge med, hvis Skærum Mølle skulle være så heldige, at et storkepar flytter ind næste sæson – spændingen er stor!

 

Fugle-Mortensen

Hans Christian Cornelius Mortensen, eller kaldet “Fugle-Mortensen” var født i 1856.

Han opfandt ringmærkningen fordi han bl.a. undrede sig over, hvad fuglene lavede om vinteren. På en aluminiums ring, omkring fuglens ben, med nummer og adresse noteret, slap han fuglene fri. Hver eneste fugl beskrev han med art, alder og køn samt hvor i landet den var fanget.

stork

”Fugle Mortensen” – ”Ringmærkningens fader”

”Fugle Mortensen” – ”Ringmærkningens fader” var i 1918 i gang på Skærum Mølle.

 Af Gudrun Aspel

På Skærum Mølle var der i adskillige år ”fast bolig” for storkene, således som der også var på Nr. Vosborg og i Vemb på henholdsvis lægeboligen og Vemb gæstgivergård.

I 1918 opdagede Laurids Villemoes at en af storkene havde ring om benet. Han henvendte sig til H.C.C. Mortensen, Viborg, som i 1899 var begyndt med at udføre ringmærkning efter at have eksperimenteret dermed siden 1890.

Der udviklede sig en brevveksling mellem dem, der medførte et stort eksperiment med et stillads på ladetaget på Skærum Mølle, hvorfra man med kikkert observerede storken og var heldige at aflæse nummeret på ringen.

Det viste sig at være en slesvigsk stork mærket som lille redeunge i Tønder hos apotekeren – det vil sige i en afstand af 155 km. I 1919 observeredes den samme stork på Skærum Mølles tag. Den kom de følgende år tilbage.

Siden 1953 har der været hejrekoloni på Skærum Mølle efter at den tidligere havde været i Stenumgårds plantage i Råsted.

Stork og hejre på Skærum Mølle

Bogen ”STORK og HEJRE” af Aage Aspel kan købes på Folkeuiversitetscenterets kontor eller bestilles på stedets hjemmeside www.skaerum.dk.

Stillads til storkereden
Storkereden på Skærum Mølle

Du har måske også lyst til at læse…

Skærum Mølles gårdur

Skærum Mølles gårdur

Indbygget 1928 • Restaureret 1999 Urets ophavsmand, Chr. Ørnholm Født i Ugilt sogn d. 2/1 1857 og død 3/2 1936.  Døbt...

læs mere
En gammel bog

En gammel bog

En gammel bog En gammel bog, lidt mere en 80 år gammel og med flere personlige breve imellem siderne, og med titlen...

læs mere
Postens Hul

Postens Hul

Historien bag navnet - Postens Hul Af Jannie Würtz Sløk efter fortælling af Gunnar H. PedersenLige sydvest for Vemb,...

læs mere